Vlissingen krijgt meer grip op afval

Om de VANG doelstellingen voor 2020 te kunnen halen, ging John Gillesse (beleidsmedewerker gemeente Vlissingen) op zoek naar meer grip op de afvalstromen van zijn gemeente. De JEWEL software die gebruikt wordt in het VANG Dashboard weet exact welke adressen en inzamelmiddelen gebruikt worden. Inmiddels zamelt Vlissingen effectiever in dankzij VANG Dashboard.

Exacte kilo’s per afvalbak

Van elke glasbak en elke inzamelroute in Vlissingen is bekend hoeveel kilogram er wanneer is opgehaald. Echter, voor de jaarlijkse CBS-rapportage worden al deze data op een grote hoop gegooid en door het totale aantal inwoners gedeeld.

Om dit beter en actueler in beeld te brengen berekent het VANG Dashboard, op basis van alle beschikbare data in Vlissingen, de uitkomsten op wijkniveau. En dat voor elke gewenste periode.

De gegevens van de inzamelaar en de milieustraat worden ingevoerd in de database en gekoppeld aan CBS informatie. Zodoende is er nu wel zicht op de ontwikkelingen in de verschillende wijken.

Grote verschillen per wijk en seizoen

In Vlissingen bleek dat in de ene wijk 290 kg afval per Vlissinger wordt opgehaald, en in de andere maar 190 kg. Daar kan nu op gestuurd worden, in beleid en communicatie.

Omdat het VANG Dashboard actueel, per week informeert heeft een toeristische gemeente als Vlissingen ook inzicht in seizoens ontwikkelingen. Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of je in een zonnige augustusweek meet of in een druilerige week in januari.

“Wij tonen het Dashboard zowel bij de inzamelaar op grootbeeld als op de website van de gemeente Vlissingen. De reacties zijn zeer positief. De medewerkers bij de inzamelaar hebben letterlijk inzicht in hun werkzaamheden en voor de bewoners is het een stimulans om mee te doen aan de verduurzaming van het afvalbeleid.”

John Gillesse, Coördinator Afval inzameldienst, Gemeente Vlissingen.